Nieuws

Als ouder kun je gewoon niet alles weten

“Hulplijn biedt ouders luisterend oor, steun en tips”

Bondgenootschap OuderWijzer lanceert De OuderWijzerTelefoon

11 juni 2020 – Lancering OuderWijzer Lokaal

Op donderdag 11 juni is in de gemeente Geldrop Mierlo het allereerste lokale OuderWijzer bondgenootschap van start gegaan. Het is een breed en bont gezelschap aan partijen uit onder andere het onderwijs, de dagopvang en de jeugd- en gezinszorg en biedt steun aan alle ouders die behoefte hebben aan tips, informatie en een luisterend oor. Lokaal worden ‘ouderavonden’ georganiseerd met groepen ouders wiens kinderen ongeveer in dezelfde ontwikkelfase zitten, zodat ouders ervaringen kunnen uitwisselen met elkaar.

Wethouder Rob van Otterdijk ondertekendeals eerste het OuderWijzer Manifest. โ€œGeldrop-Mierlo wil een sterk steunend netwerk rond ouders creรซren waarbij het voor iedereen mogelijk is om het een stapje beter te doen en te leren van elkaar.โ€ zegt wethouder Rob van Otterdijk. โ€œWe normaliseren daarmee de vragen en onzekerheden die iedereen in het ouderschap wel eens ervaart en we relativeren en inspireren in alle eerlijkheid en met een lach. We sluiten niemand uit en richten ons op ouderschap in de volle breedte.โ€

Wil je meer weten over OuderWijzer en had lokale of landelijke bondgenootschap? Ga naar OuderWijzer.nl of bel met Renate van Leeuwen (tel 06 534 381 45)

Het thuisblijven in verband met de coronacrisis was voor veel mensen moeilijk. Het gaf een andere dynamiek en leidde tot spanningen in het gezin. Tegelijkertijd zorgde het ervoor dat de normale gesprekken die men nodig heeft met anderen even niet echt plaats vonden. Kinderen, ouderen en eenzame mensen maken massaal gebruik van telefoonlijnen die voor hen zijn opgezet. Maar waar konden ouders terecht met hun vragen? Dat was de aanleiding voor het bondgenootschap OuderWijzer om de OuderWijzerTelefoon te lanceren. Ook nu kinderen weer (gedeeltelijk) naar school gaan en het RIVM advies ‘blijf thuis’ is veranderd in ‘vermijd drukte’, blijft hulp aan ouders gevraagd en dus geboden!

We weten namelijk dat een positieve beleving van het ouderschap een belangrijke beschermende factor is voor de balans in een gezin en voor het veilig en gezond opgroeien van kinderen. We zien door de coronacrisis de noodzaak voor ouders om ondersteuning te kunnen krijgen als ze ergens over twijfelen of onzeker zijn toenemen. Maar eigenlijk is die behoefte ers altijd geweest. Veel ouders hebben behoefte aan inspiratie of gewoon een luisterend oor, ondersteuning en begrip. Daarom blijft OuderWijzer actief met de OuderWijzerTelefoon.

Hoe werkt de OuderWijzerTelefoon?

Iedereen die even wil sparren, stoom af wil blazen of vragen heeft over zijn of haar ouderschap en / of de opvoeding van zijn of haar kind, mag bellen naar de OuderWijzerTelefoon via 085 1 303 959. Het doel van de OuderWijzerTelefoon is ouders een luisterend oor bieden en hen te steunen in hun rol als ouder. De ruim 70 telefonisten hebben vaak jarenlange ervaring in het werken met ouders en kinderen en werken in kleine zelfsturende teams, die zorgen dat op ieder moment dat de hulplijn geopend is, er een enthousiast, deskundig en hulpvaardig persoon klaar zit. 

De openingstijden van de OuderWijzerTelefoon zijn op weekdagen van 09:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 17:00 uur, maar ook โ€™s avonds van 19:00 tot 21:00 uur. In weekenden is de hulplijn voor ouders geopend tussen 14:00 en 17:00 uur.

Wie maken de OuderWijzerTelefoon mogelijk?

OuderWijzerTelefoon is een initiatief van het Platform OuderWijzer. Dit is een bondgenootschap, waarin het NCJ (Nederlands Centrum Jeugdgezondheid), Sardes (Alles Is Gezondheid), Stichting Het Vergeten Kind en nog vele anderen samenwerken. De bondgenoten geloven dat investeren in aandacht voor ouderschap en opvoeden resulteert in een gezondere, veerkrachtige nieuwe generatie.

Lees meer op https://www.ouderwijzer.nl/onze-visie en bekijk daar welke bondgenoten zich in onze beweging al verenigd hebben.